Iğdır'dan yola çıkan poyraz kuşu 5 günde Kızıldeniz'e ulaştı
KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyünde kuş araştırma çalışmalarını sürdürüyor. Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde görevli bilim insanları, bölgedeki kuşları halkalayıp uydu vericisiyle izliyorlar.
Bu merkezde takip edilen türlerden biri olan poyraz kuşu (Haematopus ostralegus), Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde "tehdide açık" olarak sınıflandırılıyor ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koruması altında bulunuyor. Aras Nehri'nde üreyen bu kuşa 20 Mayıs'ta uydu vericisi takılarak izlenmeye başlandı.
Poyraz kuşu, 19 Temmuz'da Iğdır’dan ayrılarak güneye göç yolculuğuna çıktı. Van Gölü kıyısından geçerek Şırnak’ın Cizre ilçesinden Suriye’ye bir günde ulaştı. Ardından Irak’taki Therthar ve Habbaniyah göllerinde mola vererek besin depolayan kuş, 22 Temmuz akşamı güneye doğru uçmaya devam etti. Suudi Arabistan üzerinden 53 saat süren uçuşla Kızıldeniz kıyısındaki Abha şehrinin El-Kahme bölgesine indi.
Bu yolculuk sırasında poyraz kuşu, en yüksek 2 bin 852 metreye çıkarak ve en hızlı saatte 74,3 kilometre hızla uçtu.
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi İstasyon Sorumlusu Deniz Eryılmaz, merkezin 2006'dan beri kuş araştırmalarına devam ettiğini belirterek, "Poyraz kuşu gibi önemli türleri uydu vericisiyle izliyoruz. Aras Vadisi bu türler için kritik bir alan, bu yüzden bu türlerin göç rotalarını ve davranışlarını izlemek büyük önem taşıyor," dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.