Kars'ta işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek

Kars'ta işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek
Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, kentte kullanılmayan tarım arazilerinin, kurulacak komisyonlar aracılığıyla çiftçilere kiraya verileceğini açıkladı.

Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarım alanında devrim niteliğinde olan "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bu yönetmelik doğrultusunda il ve ilçe düzeyinde komisyonlar kuracaklarını belirten Aydın, şunları söyledi:

"İlimizde kurulacak komisyonlar vasıtasıyla, Bakanlığımızın uzaktan algılama yöntemleriyle tarım parselleri üzerinde incelemeler yapacağız. Bu yıl arazi üzerinde ilk tespit çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yılın sonuna kadar, tarımsal faaliyet yapılmadığı tespit edilen arazileri, komisyonlar aracılığıyla diğer çiftçilerimize ve üretici örgütlerine kiralayacağız. Bu süreçte elde edilen gelir de mülk sahiplerinin hesaplarına yatırılacak."

Aydın, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre, kentteki 263 bin hektar alanın bu yıl tarıma kazandırıldığını, ancak 112 bin hektar alanın kayıt dışı kaldığını ifade etti.

Kars'ta 1 milyon hektarın üzerinde toplam arazi varlığı bulunduğunu söyleyen Aydın, "Bu arazilerin 340 bin hektarı mera alanı, 375 bin hektarı ise ekilebilir tarım arazisidir. ÇKS verilerine göre 263 bin hektar alan bu yıl işlenmiş durumda. Kalan alanlarda ise herhangi bir tarımsal faaliyet yürütülmüyor. Bakanlığımızın tarım arazilerinin etkin kullanımıyla ilgili projesi kapsamında, hibeyle tohum desteği gibi çeşitli projelerle bu alanları tarıma kazandırmaya çalışıyoruz. Ayrıca, ÇKS'ye kayıtlı olup işlenmeyen arazileri de yeni yönetmelik çerçevesinde kiralayarak tarıma kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.

aa-20240828-35499899-35499891-karsta-islenmeyen-tarim-arazileri-ciftcilere-kiralanacak.jpg

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.