Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı değişti: Yeni oranlar ne kadar oldu?

Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranı değişti: Yeni oranlar ne kadar oldu?
Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Kararı ile alınan bu kararlar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenlemeye göre, 1 Mayıs-31 Temmuz 2024 tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılım hesaplarından elde edilen faizler ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları yeniden belirlendi. Bu kapsamda, vadesine göre yüzde 7,5, yüzde 5 ve yüzde 2,5 oranlarında indirimli gelir vergisi kesintisi yapılması kararlaştırıldı.

1 Mayıs itibarıyla geçerli olacak yeni düzenleme ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15'ten yüzde 7,5'e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12'den yüzde 5'e, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10'dan yüzde 2,5'e kadar indirimli oranlar uygulanacak.

Ayrıca, 30 Eylül 2020-30 Nisan 2024 tarihlerinde açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplardan bugünden itibaren elde edilecek faiz ve kar payları için ise bu kararla yapılan değişiklik öncesi geçerli olan indirimli oranlar (yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 0) uygulanmaya devam edecek.

Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde de değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda, yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek amacıyla, portföyü Türk lirası ve Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Türk lirası yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı yüzde 10 yerine yüzde 7,5 olarak belirlendi.

Bu düzenlemelerle birlikte, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde de indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Vadeler itibarıyla uygulanan indirimli tevkifat oranlarında da değişiklik yapılarak, mevduatlarda olduğu gibi vadelere bağlı oranlar belirlendi.

Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen faiz ve kar payı gelirleri için ise uygulanan tevkifat oranı yüzde 0 olarak devam edecek.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranlarında önemli değişiklikler yapılmış oldu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.