Mehmet Hanifi Alır

Mehmet Hanifi Alır

PATNOS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ SERÜVENİ

PATNOS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ SERÜVENİ

2009 ve 2010 yıllarında Patnos’un her köyünde en ücra yerleşim alanına kadar 8 yıllık ilk öğretim okulları açıldı. Bunun için Patnos'ta hizmet veren 4 tane YİBO’nın öğrenci talebi %30 seviyesine geriledi. Çünkü artık her yerde ortaokullar vardı, YİBO’lara ihtiyaç kalmamıştı.

Bundan dolayı YİBO olarak duran ve nerede ise âtıl duruma düşecek olan, alanı geniş, Süphan dağı manzaralı, etrafında hektarlarca boş hazine arazisi olan Yalçınkaya YİBO’yu; Milli Eğitim Bakanlığından alıp Yüksek Öğretim Kurumuna vermeye ve burada dört yıllık Mühendislik fakültelerini kurmaya karar verdik. (O günün Ağrı Valisi Ali Yerlikaya ve Üniversite rektörü de buna onay verdiler.)

Dört ilin kavşağında bulunan, Türkiye'nin 11 ilinden daha büyük, il olmayı hak etme iddiasında bulunan ve bunu hak ettiğini düşünen Patnoslular için Patnos gibi bir ilçeye 4 yıllık bir mühendislik fakültesi de yakışırdı. Tıpkı Eleşkirt İlçemize Ziraat, Doğubayazıt ilçemize de Kürt dili ve turizm ile alakalı bölümler yakışacağı gibi.

Tabii ki üniversitelerin her yerde çoğalmasının sebebi sadece bilim adamı yetiştirmek değildir. Üniversiteler bilim yuvasıdır, amma herkesin bilim adamı olacak veya devlet memuru olacak halı yoktur. Bunların yanında Üniversitelerin kurulduğu yerde:

  1. Sosyal hayat gelişir
  2. Ticaret ve aktivite artar
  3. Üniversite, kurulduğu bölgenin sosyokültürel çalışmalarını yapar
  4. Kurulduğu yörenin kültürel ve tarihi değerlerin açığa çıkmasında ve sahip olmasında ön ayak olur
  5. Altyapı kaynaklarının ortaya çıkmasına ve değerlendirmesine dair ilgili kurumlara perspektif sunar.
  6. Toplumun genel kültür ve bilinç seviyesini yükseltir
  7. Toplumun Teknik ve yaratıcı kapasitesini artırır. (Kullandığı malzemenin özelliklerini bilmeyen, geometrik ölçülerden anlamayan bir usta mı başarılı olur yoksa bunu bilen bir usta mı iyi olur?)
  8. Toplumun bilgi seviyesini artırır. (Kutsal kitabımızda: Hiç bilinler ile bilmeyenler bir olur mu? Der.) Nitekim şimdi her evde üniversite mezunu kızlarımız vardır.
  9. Farklı insanların farklı bölgelerde okuması ile kültürel kaynaşmayı ve hoş görüyü geliştirir.

Bununla alakalı 2010 da yaptığımız çaba ve çalışma neticesinde 13.01 .2011 de Yükseköğretim Kurulu kararı ile Patnos'ta mühendislik fakültesi kurulmasına karar verildi. Bu kararı etkileyen etkenler:

  • YİBO’dan dönüşecek (YALÇINKAYA YİBO) yer hazırdı. (Ne yazık ki Patnos’ta Doğubayazıt veya Eleşkirt gibi bir iş adamının bir kampüs yapma imkânı yoktu.)
  • YİBO’nun içinde derslik binası, yurt, spor salonu kısmen mevcuttu az bir bütçe ile muazzam bir kampüs yapılabilirdi.
  • YİBO’nun etrafında hektarlarca boş hazine yeri vardı ve geniş bir Üniversite kampüsü için oldukça elverişli idi.

Büyük emek ve çabalarla 4.4.2011 tarihinde PATNOS MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ olarak Bakanlar Kurulu kararı ile resmen kurulan fakülte, her nedense 12 Haziran 2011 seçiminden sonra karar verilen Yalçınkaya YİBO’da olması istenmendi hatta engellendi.

Üstüne üstlük nerden icap etti ise fakültenin ismi 6/6/2013 tarihinde Patnos Sultan Alpaslan Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi olarak değiştirildi. Bu sefer yeri beğenilmediği gibi ismi de beğenilmedi.

Mühendislik fakültesi ile alakalı herhangi bir icraat olmayınca bu sefer Patnos’ta 03.10.2012 tarihinde Patnos’ta bir Yüksek Okul kurulmasına karar verildi. Ne yazık ki bu okul da ancak 8 yıl sonra 2019 da öğrenci alımına başladı.

Neticede 1011 de kurulan, çeşitle sebeplerle, isteksizlik ve takipsizlikten bugüne kadar herhangi bir varlık göstermeyen Patnos Fakültesinden vaz geçildi ve 14 yıl sonra Eylül 2024 de Ağrı Merkezde olmasına karar verildi. Gerekçelerden biri öğretim görevlisi bulamamak ve öğrenci yetersizliği de gösterilebilir. Doğrusu bunlara katılmıyorum. Zira;

  • Türkiye’de son yirmi yılda eğitimin inanılmayacak derecede yaygınlaşması ve kolaylığı ile binlerce genç; mastır ve doktora yaptığı halde iş bulamıyor.
  • Keza Türkiye’de herkesi imrendirecek seviyede Karayolları ve Havayolları ulaşım kolaylığı vardır. Birçok öğretim görevlisi haftada birkaç ilde ders veriyor.
  • Ayrıca; mekânı, kampüsü ve ortamı güzel olan hiçbir Üniversite boş kalmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Hanifi Alır Arşivi