Ağrı'da Melez Hayvan Sayısında Dalgalanma

Ağrı'da Melez Hayvan Sayısında Dalgalanma
Ağrı’da melez hayvan sayısında son üç yılda dikkat çekici dalgalanmalar yaşanıyor.

Konu ile ilgili Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda Ağrı Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Ağrı’da 2021'de 256 bin 765 olan melez hayvan sayısı, 2022'de 230 bin 817’ye gerilerken, 2023 yılında ise tekrar artış göstererek 239 bin 690’a ulaştığını söyledi.

Ağrı'da melez hayvan popülasyonundaki bu dalgalanmanın çeşitli nedenleri olduğunu da dile getiren Başkan Samancı, “2022 yılında yaşanan düşüş, ekonomik sıkıntılar, yem maliyetlerindeki artış ve çevresel faktörler gibi etkenlere bağlanabilir. Ancak 2023 yılında tekrar artış gösteren melez hayvan sayısı, alınan önlemlerin ve çiftçilere sağlanan desteklerin etkili olduğunu gösteriyor” dedi.

hay.jpeg

2022'de yaşanan düşüşün ardından 2023 yılında melez hayvan sayısının 239 bin 690’a yükselmesinin Ağrı'da hayvancılığın toparlanma sürecine girdiğinin bir işareti olduğunu vurgulayan Başkan Mehmet Nuri Samancı, “Bu artış, hayvancılığa yönelik verilen desteklerin ve çiftçilere sunulan eğitim programlarının bir sonucudur. Ayrıca, iklim koşullarının nispeten iyileşmesi ve yem teminindeki kolaylıklar da bu artışı destekleyen faktörler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

hay1.jpeg

Ağrı Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise melez hayvan sayısındaki artışın sevindirici olduğunu ve bu trendin devam etmesi için çalışmaların sürdürüleceğini söylediler. Hayvancılığın desteklenmesi adına çeşitli projeler ve teşvik programlarının yürütüldüğünü ifade eden yetkililer, “Özellikle yem desteği, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve modern hayvancılık tekniklerinin yaygınlaştırılması gibi konulara ağırlık verilecek” dediler.

Kaynak:Demet Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.