Çoban bulamayınca bayramı fırsata çevirdiler

Çoban bulamayınca bayramı fırsata çevirdiler
Ağrı merkez, ilçe ve köylerinde son dönemde yaşanan çoban sıkıntısı bu dönem zirve yaptı. Çoban bulmakta zorlanan hayvan sahipleri, yaklaşan Kurban Bayramı'nı fırsata çevirerek hayvanlarını satışa çıkardılar.

Ağrı merkez, ilçe ve köylerinde son dönemde yaşanan çoban sıkıntısı bu dönem zirve yaptı. Çoban bulmakta zorlanan hayvan sahipleri, yaklaşan Kurban Bayramı'nı fırsata çevirerek hayvanlarını satışa çıkardılar. Bu durum, hayvan pazarlarında hareketliliğe ve yoğunluğa neden oldu.

Ağrı'da çoban sıkıntısını yabancı uyruklu Suriyeli ve Afganlı vatandaşlarla geçici olarak çözen Ağrılılar, uzun vadede sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi, yeterli sayıda çoban bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Çobanlık mesleğinin zorlukları ve gençlerin bu işi tercih etmemesi, hayvan sahiplerini alternatif çözümler aramaya yönlendirdi. Bu bağlamda, Kurban Bayramı öncesi hayvanlarını satışa çıkaran sahipler, hem sorunlarına geçici bir çözüm bulmayı hem de ekonomik olarak kazanç sağlamayı hedefliyor.

coban.jpeg

Ağrı'da Kurban Bayramı öncesi besiciler hayvanlarını pazara getirirken, bu kişilere çoban bulamayanlarda eklenince canlı hayvan borsası kalabalık günlere sahne oldu.

Son dönemde yaşananların hayvancılığa büyük darbe vurduğunu belirten Hayvan sahiplerinden Ali Yılmaz, çoban fiyatlarının 50 ile 100 bin liralara kadar çıktığını söyledi. Bölgede çoban bulmakta zorlandıklarını ifade eden Yılmaz “Çoban bulmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Bu nedenle hayvanlarımızı Kurban Bayramı öncesinde satmaya karar verdik. Hem hayvanlarımızı değerlendirmiş oluyoruz hem de maddi olarak bir kazanç sağlıyoruz" dedi.

coban1.jpeg

coban3.jpeg

Kaynak:Yasemin Salman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.