Muş'un Manevi Hazinesi: Halk Şairi Müştak Baba
Tarih boyunca pek çok ünlü ilim ve devlet adamına ev sahipliği yapan Muş, alanında hazine olarak bilinen halk şairi Müştak Baba'ya da ev sahipliği yapmış.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Araştırmacı Canip Aslan, gerçek adı İsmail Efendi olan Muştak Baba, 19. yüzyılın önemli halk şairlerinden biri olarak tanındığını belirterek, “Muştak Baba'nın hayatı hakkında çok fazla bilgi olmasa da, Muş'un köylerinden birinde yaşadığı biliniyor. Kendi döneminde halk arasında derin bir saygı ve sevgi gören Muştak Baba, şiirlerinde genellikle tasavvufi temaları işlemiş ve insanın manevi duygularına hitap etmiştir” dedi.
Muştak Baba'nın şiirlerinde en belirgin özelliklerinden birinin tasavvufi öğretileri ve halk mistisizmini yansıtması olduğunu söyleyen Aslan, “Şiirlerinde her zaman Allah aşkını, insanın kendini tanıma yolculuğunu ve dünyadan arınmayı başarmıştı. Tasavvufi mürekkep metinlerinden etkilenen Muştak Baba, şiirlerinde derin bir manevi arayışlar ve aşkı anlatır. Bu şiirlerdeki metaforlar ve semboller, günlük yaşamla iç geçmiş ve halkın anlayabileceği bir üslupla sunulmuştur” diye konuştu.
Muştak Baba'nın şiirlerinin hem dönemin halkı hem de sonradan gelen nesiller tarafından büyük bir ilgiyle okunduğunu vurgulayan Aslan, “Eserleri, Muş'un folklorunda önemli bir yer edinmiş ve bölgesel kültürel mirasın bir parçası olmuştur. Şiirlerinde dile getirilen halk değerleri, manevi dünyasıyla derin bir bağ kurmuş ve bu bağ, onun eserlerinin zamana meydan okumasını sağlamıştır. Günümüzde Muştak Baba'nın eserleri, Muş'ta yaşatılmaya devam edilmektedir. Halk arasında sıklıkla anılan bir isim olan Muştak Baba, hem edebi hem de manevi anlamda Muş'un önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir. Eserleri, Muş'taki kültürel etkinliklerde, özellikle halk şiiri ve müziğiyle ilgili etkinliklerde sıklıkla yer almakta ve yeni nesillere aktarılmaktadır” şeklinde konuştu.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.