Urartu'nun Sessiz Tanıkları Koruma Bekliyor

Urartu'nun Sessiz Tanıkları Koruma Bekliyor
Tarihçi Özgür Aslan, Ağrı’nın Diyadin ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Günbuldu Köyü’nde bulunan Meya Yerleşimi ve Kaya Mezarları’nın Urartu dönemine ait önemli arkeolojik alanlardan biri olduğunu söyledi.

Tarihçi Özgür Aslan, Ağrı’nın Diyadin ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Günbuldu Köyü’nde bulunan Meya Yerleşimi ve Kaya Mezarları’nın Urartu dönemine ait önemli arkeolojik alanlardan biri olduğunu söyledi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Meya Yerleşiminin Urartu yayılma alanlarında karşımıza çıkan benzer örneklerle büyük benzerlikler taşıdığını söyledi. Aslan, “Kayaya oyulan barınak ve mezar odaları, dönemin mimari ve kültürel zenginliğini gözler önüne sermektedir. Bu yapıların bir kısmı, define avcıları tarafından tahrip edilmiş ve mezar odalarında bulunan kemikler ve seramik parçaları etrafa dağılmıştır. Son yıllarda define avcılarının yoğun tahribatına maruz kalan Meya Yerleşimi ve Kaya Mezarları, tamamen korumasız bir durumdadır. İnsan ve doğa kaynaklı tahribatlar, bu değerli arkeolojik alanın hızla yok olmasına neden olmaktadır. Koruma altına alınmaması durumunda, Meya Yerleşimi’nin tarihî ve kültürel önemi büyük ölçüde kaybolacaktır” dedi.

meya.jpg

Meya Yerleşimi ve Kaya Mezarlarının çevresindeki diğer Urartu yerleşmeleriyle birlikte önemli bir sit alanı oluşturduğunu vurgulayan Aslan, “Anadolu’daki Urartu dönemi kaya mezarları içerisinde çok önemli bir yere sahip olan bu alan, dönemin kültürel ve sosyal yapısına ışık tutmaktadır. Mezar odalarındaki kemikler ve seramik parçaları, Urartu döneminin günlük yaşamına ve gömü geleneklerine dair değerli bilgiler sunmaktadır. Meya Yerleşimi ve Kaya Mezarları’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için acil koruma ve kurtarma çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, arkeolojik kazıların başlatılması, tahrip edilen alanların restorasyonu ve yerleşim alanının koruma altına alınması hayati öneme sahiptir. Ayrıca, yerel halkın bilinçlendirilmesi ve bu tarihî alanın korunmasına yönelik farkındalık oluşturulması da önemlidir. Sarp bir kayalığın iç yüzeyine oyulan barınak ve mezar odalarından oluşan bu yerleşim, define avcılarının ve doğal tahribatın etkisiyle büyük zarar görmüştür. Acil koruma ve kurtarma çalışmaları gerektiren bu alan, Anadolu’daki Urartu dönemi kaya mezarlarının en önemli örneklerinden biridir” şeklinde konuştu.

meya1-001.jpeg

Kaynak:Yasemin Salman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.