Define Avcılarının Tehdidi Altındaki Miras: Çırpılı Köyü Kalesi

Define Avcılarının Tehdidi Altındaki Miras: Çırpılı Köyü Kalesi
Ağrı’nın Tutak ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan ve andezit kayalardan oluşan yüksek ve sarp bir tepe üzerinde yer alan Çırpılı Köyü Kalesinin tarihî ve stratejik önemiyle dikkat çekiyor.

Ağrı’nın Tutak ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan ve andezit kayalardan oluşan yüksek ve sarp bir tepe üzerinde yer alan Çırpılı Köyü Kalesinin tarihî ve stratejik önemiyle dikkat çekiyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Çırpılı Köyü Kalesi’nin doğal yapısına uygun olarak doğu-batı doğrultusunda uzandığını söyleyerek, “Üç tarafı dik uçurumlarla çevrili olan kalenin kuzeydoğu ve güneydoğu taraflarına savunma duvarları yapılmamıştır. Ancak, kuzeybatı yönü hafif eğimli olduğu için bu bölgeye savunma amaçlı duvarlar inşa edilmiştir. Maalesef, bu duvarların taşları zamanla yerlerinden sökülerek aşağı doğru kaymıştır. Batı ve güneybatı taraflarında ise zemin seviyesinden hafif yüksekte bulunan bölümlere savunma duvarları yapılmış olup, bu duvarlardan günümüze iki sıra taş kalabilmiştir” dedi.

cirpili2.jpg

Kalenin doğu yönünde bir su yolu bulunduğunu ve bu yolun aşağıdaki su sarnıcına ulaştığını ifade eden Aslan, “Kayaya oyulmuş dik merdivenlerle inilen bu derin sarnıç, halen içerisinde su bulundurmaktadır. Sarnıcın doğuya açılan küçük bir penceresi de mevcuttur. Bu su sistemi, kalenin eski dönemlerdeki yaşam alanı olarak önemini ortaya koymaktadır. Çırpılı Köyü Kalesi, kaçak kazılar ve define avcılarının yoğun tahribatına maruz kalmış durumdadır. Kalenin üst platformu, define avcılarının yasadışı kazılarıyla tahrip edilmiştir. Kaçak kazılar sırasında ele geçirilen çanak-çömlekler parçalanarak etrafa dağılmıştır. Bu durum, tarihî ve arkeolojik bulguların büyük zarar görmesine ve bilgi kaybına yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

cirpili1.jpg

Çırpılı Köyü Kalesi’nin 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescillendiğine de değinen Aslan, “Erken Demir Çağı kale ve höyükleri içinde önemli bir yere sahiptir. Ancak, bu değerli tarihî mirasın korunması için acil tedbirler alınması gerekmektedir. Kaçak kazıların ve tahribatların önüne geçilmesi, kalenin ve höyüğün koruma altına alınması ve bilimsel arkeolojik kazıların yapılması elzemdir. Bu adımlar, tarihî mirasımızın geleceğe taşınması ve korunması için hayati öneme sahiptir. Sonuç olarak Çırpılı Köyü Kalesi, Erken Demir Çağı’na ait önemli bir arkeolojik alan olarak dikkat çekmektedir. Ancak, define avcılarının tahribatı nedeniyle büyük tehlike altındadır. Bu tarihî mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için acil olarak koruma önlemlerinin alınması ve bilimsel arkeolojik kazıların yapılması gerekmektedir. Tarihî alanların korunması, kültürel mirasımızın devamlılığı için hayati öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.