Yağışlar Ağrı'da Besicileri Zor Durumda Bıraktı

Yağışlar Ağrı'da Besicileri Zor Durumda Bıraktı
Ağrı’nın Ceylanlı köyünde yaşanan aşırı yağışlar, tarım ve hayvancılıkla geçinen besicilerin büyük sorunlar yaşamasına neden oldu. Yağış nedeniyle yerde kalan ot balyaları çürüyerek kullanılamaz hale geldi.

Ağrı’nın Ceylanlı köyünde yaşanan aşırı yağışlar, tarım ve hayvancılıkla geçinen besicilerin büyük sorunlar yaşamasına neden oldu. Yağış nedeniyle yerde kalan ot balyaları çürüyerek kullanılamaz hale geldi.

Ağrı’da son haftalarda etkili olan aşırı yağışlar, besicileri zor durumda bıraktı. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köy halkı, yağışlar nedeniyle ot balyalarını zamanında toplayamamanın sıkıntısını yaşıyor. Toprakta uzun süre kalan ve suya maruz kalan ot balyaları çürüyerek kullanılamaz hale geldi. Bu durum, besicilerin hayvanlarını beslemede ciddi sıkıntılarla karşılaşmasına yol açtı.

bal.jpeg

Ceylanlı köyünde genellikle hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, bu yılki yağışlar nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Normalde hayvanlarının kışlık yiyecek ihtiyacını karşılamak için hazırladıkları ot balyaları, aşırı yağışlar nedeniyle çürüdü. Bu durum, köylülerin hayvanlarını beslemek için başka alternatifler aramasına neden oldu.

bal2.jpeg

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan besicilerden Bilal Çağa, "Bu yıl yağışlar o kadar yoğun oldu ki, ot balyalarını bir türlü toplayamadık. Yerde kalan balyalar çürüdü ve şu an elimizde hayvanlarımızı besleyecek yeterli yem kalmadı. Durum böyle giderse, hayvanlarımızı satmak zorunda kalabiliriz" dedi.

bal1.jpeg

Aşırı yağışların köylülerin ekonomik kaygılarını da artırdığını vurgulayan Çağa “Ot balyalarının çürümesi, besicilerin maliyetlerini artırırken, kış ayları için hazırlıksız yakalanmalarına neden oldu. Hayvanlarını beslemek için dışarıdan yem almak zorunda kalan köylüler, artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Ot balyalarını dışarıdan almak zorundayız ama bu bizim için büyük bir mali yük demek. Geçen yıl kendi otlarımızla hayvanlarımızı besleyebiliyorduk ama bu yıl durum çok farklı. Ekonomik olarak çok zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

bal4.jpeg

Zor durumda olduklarını söyleyen Köy Sakinlerinden Bilal Çağa, "Köylülerimiz gerçekten zor durumda. Çürüyen ot balyaları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Devletin bu konuda bize destek olması gerekiyor. Özellikle yem desteği ve ekonomik yardım, köyümüz için büyük bir kurtarıcı olabilir. Zor günler geçiriyoruz ama pes etmeyeceğiz. Devletin desteği ve kendi çabalarımızla bu süreci atlatacağız. Gelecekte daha bilinçli ve dayanıklı bir tarım sistemi kurarak, bu tür sorunlarla daha iyi başa çıkabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

bal5.jpeg

Kaynak:Yasemin Salman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum