Mehmet Ali Sezer

Mehmet Ali Sezer

MEMLEKET KAPKARANLIK…

MEMLEKET KAPKARANLIK…

Elektrik arızası olabilir mi tabii ki olur.. Elektrik kesintisi yaşanır mı elbette yaşanır ama önemli olan bu kesintilerin meydana gelmesinden sonra bu arızaları çok kısa süre içerisinde tespit etmek ile arızayı kökünden halletmektir yani gidermektir fakat son 10 günden beridir Ağrı'nın Patnos ilçesi başta olmak üzere Tutak ile civarda bulunan köylerde (Dedeli Beldesi) sıklıkla elektrik kesintileri meydana gelmektedir. Elektrik kesintilerinin sebebi ise öyle televizyonlarda gördüğümüz gibi tsunami felaketi değil, hafiften rüzgar dahi esse elektrik kesiliyor ve bazen 24 saati aşan karanlık başlıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kırsal kesimlerinde ne yazık ki elektrik kesintileri sıklıkla yaşanıyor ve bu arızaların sebebi ise daha çok enerjinin yeraltından değil de havai hatlar aracılığı ile hanelere ve iş yerlerine verilmesinden kaynaklanıyor çünkü rüzgar esintisi ile yağmur yağması gibi hava olayları elektrik kesintisine sebep olabiliyor.

Vatandaşların aktardıklarına göre bazen elektrik arızasını ilgili kuruma bildirdiklerinde bilmem falanca yerde rüzgardan kaynaklı elektrik direğinin devrildiğini ve bu sebeple bütün ekiplerin şu anda sahada olup çalıştıkları dile getiriliyor ancak o arıza her neredeyse bir türlü yapılmadı, yapılmıyor…

Ağrı ve ilçelerinde yaşayan insanların hemen hemen tamamı mutlaka batı illerindeki herhangi bir şantiyede yaşamış ve oradaki inşaatlarda çalışmıştır. Özellikle batı illerinde elektrik sektöründe çalışan insanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Öyle ki elektrik arızası sebebiyle ya da yeni elektrik hatlarının çekilmesi sebebiyle önce enerjinin kesilmesi gerekir.

Yani ana trafodan enerji kesilecek daha sonra elektrik ustaları ve teknisyenler çalışmalarını tamamladıktan sonra enerji yeniden verilir fakat kontrollü bir şekilde elektrik kesintilerinin önceden haber verilmesi mağduriyetlerin yaşanmasının önüne geçebileceği gibi ne yazık ki Ağrı'nın en büyük ilçesi olma özelliğini de taşıyan ve hatta son yıllarda acaba il olacak mı olmayacak mı gibi çeşitli tartışmalara konu olan Patnos ilçesi ve Dedeli Beldesi gibi belediyeciliğin olduğu bir yerde, Doğansu gibi büyük köylerde elektrik kesintilerinin sıklıkla yaşanması ile bazen günlerce elektrik enerjisinin verilmemesi insanları ciddi manada mağdur ediyor.

Patnos şehir merkezinde iş yerlerinin elektriklerinin kesilmesi vatandaşları mağdur ettiği gibi diğer taraftan köylerde yaşayan insanlardan çoğunun suları genellikle elektrik enerjisi ile yer altından çıkarılmaktadır yani vatandaşlar besledikleri küçük ve büyükbaş hayvanlarını sulamak amacıyla elektrik enerjisinden faydalanıyor işte tam da böyle bir durumda elektriğin kesilmesi insanları da hayvanları da ciddi manada mağdur ediyor.

Bir Vatandaşın Söylediğini Aynen Aktarıyorum;

Akşam vakti balkonumuzda oturuyorduk. Evimizin hemen önündeki bahçemizden geçen elektrik kablolarından havai fişek gibi kıvılcımların etrafa saçıldığını ve küçük bir patlama sesi ile bu kıvılcımların yerini dev alevlere bıraktığını gördük.

Yangının eve hemen yakın bir yerde çıkması ile elektrik direklerinin ağaçtan olması tehlikeyi biraz daha büyüttü.

Elektrik arızası ile ilgilenen şirketi arayıp durumun çok acil olduğunu söylememize rağmen karşı taraftan ‘ ‘Notunuzu aldık, ekipleri en kısa süre içerisinde oraya göndereceğiz’ demelerine rağmen aradan 24 saat geçmesine rağmen kimse gelmedi.

Her geçen saniye elektrik kablolarındaki yangın biraz daha büyüyordu öyle ki kabloların kopup yere düşmesi ile etrafına elektrik akımını gönderip küçük büyük demeden insanlara ve hayvanlara zarar vermesi an meselesiydi.

Elektrik kurumunun söylemiş olduğu şekilde herhangi bir ekip tarafımıza gelmediği gibi itfaiyeyi aradık, itfaiye ise yangının elektrikten kaynaklı olması sebebiyle herhangi bir müdahalede bulunamayacaklarını ancak elektrik arıza ekibinin enerjiyi kestikten sonra itfaiyenin yangına müdahale edebileceğini söyledi

Tabii onlar da kendi açılarından haklıydı.

Bizler ilgili kurumlar ile iletişime geçmeye çalışırken diğer taraftan yangın çok daha fazla büyüyordu ve evimize doğru yaklaşıyordu. 3 haneli acil telefon numaralarını bir kez daha aradığımızda hiçbir kurumdan olumlu cevap alamadık, en son mecbur kalıp kolluk kuvvetlerine haber verdik onlar da elektrik arızası ekibi ile iletişime geçeceklerini ve bu ekibin çok kısa süre içerisinde elektrik enerjisini keseceklerini daha sonra itfaiyenin devreye gireceğini söylemesine rağmen yine hiç kimse gelmedi. Sonra yangın kendiliğinden ufak ufak sönmeye başladı.

Daha sonra kendi imkanlarımız ile çağırdığımız ve elektrikten anlayan kişilerin arızayı gidermeleri ile elektrik enerjisi yeniden hanelerimize verildi. Fakat daha ustalar arkalarını dönüp gitmeden elektrik yine kesildi kim bilir yine nerede rüzgar esti de elektrik orada kesildi.

Normal şartlar altında elektrik faturasını her ay düzenli bir şekilde ödeyen vatandaşlardan bahsediyorum. Bu vatandaşların ev ya da iş yerlerine verilen elektrik enerjisinin kontrolü bir şekilde kesilmesine bir diyeceğimiz yok ancak herhangi bir mazeret olmaksızın normal rüzgar esmesi ile yağmur yağması gibi hava olaylarından sonra elektriğin kesilmesi ile saatlerce, hatta günlerce devam eden mağduriyetlerin yaşanmasının önüne geçilmesi gerekir.

Bu nedenle vatandaşların bilinçlenmesi ile çok fazla karanlıkta kalmaya razı olmadan ilgili kişi ve kuruluşları derhal arayıp elektrik arızasının çok kısa süre içerisinde tespit edilmesi ile giderilmesi amacıyla irtibata geçmeleri gerekir.

Bakkaldan aldığınız herhangi bir ürün bozuk olduğu zaman geri iade edebileceğiniz gibi aynı şekilde faturanızı zamanında ödediğiniz halde elektrik, doğalgaz, su, internet gibi hizmetleri alamıyorsanız eğer kanuni yollara başvurabilir hatta tüketici hakem heyetine müracaat edebileceğinizi unutmayınız..

Karanlıkta kalmadan aydınlık bir dünyada yaşamanız dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mehmet Ali Sezer Arşivi